ZAŠTO NE BI TREBALO IMATI ČESTE OBROKE, O BEZBEDNOJ ISHRANI U TRUDNOĆI I INSULINSKOJ REZISTENCIJI- govori nutricionista Marija Stajić

Prekomerena težina i mršavost nisu samo estetski već i zdravstveni problem. Diplomirani nutricionista Marija Stajić bavi se izradom plana ishrane shodno vašem zdravstvenom stanju. Da li takozvane bolesti 21. veka mogu da se leče korekcijom ishrane, kakav program savetuje trudnicama i da li je češće kontaktiraju muškarci ili žene detaljno je pojasnila Marija Stajić.

 

Foto: Printscreen/Instagram

U radu sa klijentima, primetno je da većina ima neko pogrešno saznanje ili naviku koju teško odbacuje.

,,NISAM PRISTALICA PAHULJICA SA VOĆEM!”

-Greške kao što su preskakanje obroka, smanjenje porcija hrane i ovsene kaše sa
voćem za doručak su nešto što se često primenjuje zarad gubitka kilograma. Redovnim
obrocima i unošenjem odgovarajuće količine hrane metabolizam se ubrzava i rezultati gubitka patoloških masti su daleko bolji. Novi trend nameće pahuljice sa voćem
za doručak, nisam pristalica toga zato što one daju instant energiju, još kada se doda voće provokacija insulina je veće. Nakon ovakvog doručka  brzo ogladnimo, postajemo nervozni, razdražljivi i opet nam se traži nešto poput ovakve hrane. Bolje je da doručak bude slan, konkretan (npr. integralni hleb,jaja i povrće). Ukoliko ste ljubitelj kaše, radije je konzumirajte za užinu, ne za doručak- kaže Marija.

Foto: Printscreen/Instagram

Insulinska rezistencija je takozvana ,,bolest 21. veka”, odnosno metaboličko stanje usled koga dolazi do porasta nivoa insulina u krvi. Korak ka rešenju problema je regulisanje ishrane, stoga je česta nedoumica koliko često bi trebalo jesti.

-Mali i česti obroci dovode do provokacije insulina, još ako su u obroku zastupljeni
brzoresurbujući šećeri problem je veći. Redovni obroci sprečavaju pojavu gladi, ako jedemo na 4 sata glad se javlja uvek u isto vreme, onda kada je vreme za sledeći obok. Od užine do sledećeg obroka trebalo bi da prođe 2 sata. Preskakanje obroka provocira insulin kao i česti obroci. Ako želimo dobre rezultate u smislu gubitka kilograma i rešavanja problema insulinske rezistencije držite se dobrog razmaka između obroka.
Mnoge studije govore o tome da promene na koži, hormonski disbalans, loše varenje, upalni procesi mogu biti povezani sa konzumiranjem mlečnih proizvoda u većoj količini. Svojim pacijentima ukoliko imaju zdravstveni problem na neko vreme ograničim unos mlečnih proizvoda dok im kasnije povremeno i umereno vraćam fermentisane mlečne proizvode. Ukoliko se neka grupa namirnica isključi iz ishrane veoma je važno da se nađe zamena- ispričala je ona.

Foto: Printscreen/Instagram

Nutricionisti mogu pomoći i u održavanju trudnoće. Majke zbog bojazni da će se ugojiti, ograničavaju količinu hrane i pored toga što same ne hrane svoje telo na zdrav način, isto to čine i bebi koja još nije rođena. Zadatak nutricioniste je da pruži odgovarajuće savete o ishrani trudnicama.

,,NIJE POTREBNO JESTI ZA DVOJE, ALI NIKAKO NIJE DOBRO JESTI SAMO ZA JEDNOG”

-Ishrana majke pre i za vreme trudnoće veoma je važna jer utiče na veličinu i efikasnost
plecente, preko koje beba dobija sve nutrijente koji su joj potrebni za rast i razvoj.
Nije potrebno jesti za dvoje, ali nikako nije dobro jesti samo za jednog. Najvažnije za mamu i bebu je to da dnevni obrok mora da sadrži masti, proteine, ugljene hidrate, vitamine i minerale. Grickalice, testo, slatkiše ne bi trebalo da koristite u ishrani. Ova vrsta hrane je oskudana u nutrijentima i ne obezbeđuje bebi ali ni mami zdrav obrok- naglasila je Marija.

,,ŽENE ME ČEŠĆE KONTAKTIRAJU”

Foto: Printscreen/Instagram

Nutricionista objašnjava da su ipak  žene te koje je češće kontaktiraju. Razlog tome su
zdravstveni problem poput  hormonskog disbalansa, insulinske rezistencije, problema sa začećem, usporen rad štitine žlezede, pcos.

Zadatak nutricioniste je da se fokusira na rešavanje uzroka problema, umesto na
lečenje simptoma. Cilj je razviti zdrav odnos sa hranom i razumeti važnost ishrane za
optimalno zdravlje.

Foto: Printscreen/Instagram

-Telo najbolje koristi hranu u svom prirodnom obliku i na taj način se stvara zdrava
energija koja nam je potrebna za život. Takođe, tokom posta unosi se više testa, krompira, voća, belog pirinča, ovo su namirnice koje daju manji osećaj sitosti i sadrže veću količinu šećera. Upravo ovakav načine ishrane dovodi do pada mišićne mase i do nagomilavanja novih masti. Kada stanemo na vagu deluje da smo smršali, međutim pad mišećne mase i gubitak vode nikako nije dobar način gubitka kilaže. Ukoliko se posti, a želja za gubitkom kilograma postoji predlažem sledeće: belo brašno zamenite integralnim, kao i pastu, voće unosite sa manjim glikemijskim indeksom, a beli pirinač zamenite integralnim, ove zamene imaju više vlakana  daju duži osećaj sitosti. Od proteina unosite ribu, ako i mahunarke- objašnjava nutricionista.

,,Garantujem da se korekcijom stila života i promenom ishrane opšte zdravstveno stanje dosta može popraviti”.

Marija je sigurna da pravilna ishrana i dobra suplementacija pomažu ukoliko neko ima zdravstvene problem, takođe ona je za to da se izbegne terapija lekovima i da se pomoću
pravilne ishrane oporavi organizam.

Zadatak nutricioniste je da se fokusira na rešavanje uzroka problema, umesto na
lečenje simptoma. Cilj je razviti zdrav odnos sa hranom i razumeti važnost ishrane za
optimalno zdravlje.