NEKOLIKO SAVETA KAKO OPORAVITI SUVU I OŠTEĆENU KOSU

Farbanje, peglanje, pramenovi i senčenje samo su neki od trendova koji neosporno štete kvalitetu kose. Upravo zbog toga sve više dama teži prirodnoj, gustoj i zdravoj kosi…

Kosa je jedan od glavnih aduta ženske lepote. Međutim, izgleda da su pripadnice nežnijeg pola zaboravile na negu, kao uzmemo u obrzir da sve više žena nije zadovoljno izgledom svoje kose i da sve veći broj njih teži prirodnijem izgledu kao i njenom zdravlju i gustini.

Ono što treba da uradite za početak je da se rešite peglanja, učestalog farbanja i praćenja modnih trendova koje preporučuju frizeri, bar na neko vreme. Dajemo vam nekoliko saveta kako da oporavite kosu koja je suva i oštećena.

Četkajte kosu s pritiskom

Kada češljate kosu s četkom, morate da izvršite pritisak na vaše vlasište. To poboljšava cirkulaciju krvi u koži i pomaže da vaša kosa brže raste.

Nanošenje ulja na kosu

Potrebno je nanositi ulje na kosu barem jednom nedeljno. Koristite bademovo ili hibiskusovo ulje. Uveče ga stavite na kosu i utrljajte u koren, a ujutru isperite. To će vašoj kosi obezbediti potrebnu hranu, gustinu i brži rast kose.

Vezivanje kose

Uvek zavežite kosu u pletenicu kada krenete u krevet. Tako se vaša kosa neće oštetiti od trenja. Izbegavajte da nosite rep, jer se na taj način dlake kidaju, pucaju, a može doći i do stvaranja zalizaka.

Vitamin E

Hrana bogata vitaminom E je izuzetno bitna za rast vaše kose. Jedite redovno namirnice poput badema koje su bogate ovim vitaminom.

Ne koristite vruću vodu

Ne koristite vruću vodu za pranje kose, jer je ona može oštetiti. Topla voda otvara pore na vašem korenu i na taj način dovodi do opadanja kose. Nakon što operete kosu, isperite je hladnom vodom. Zatvorićete pore, a vaša kosa će biti sjajnija.

Održavajte kosu čistom

Veruje se da puno šampona šteti kosi. Ali pranje kose je jednako važno kao i nanošenje ulja. Perite kosu sa blagim šamponom barem tri puta nedeljno. Koliko god da vam je teško da poverujete, najbolji šamponi su oni jeftiniji, bez parabena, previše parfema i drugih hemikalija koji pomažu pri raščešljavanju, ali trajno uništavaju vašu kosu.