SVAKODNEVNE NAVIKE KOJE ĆE VAM PROMENITI ŽIVOT IZ KORENA

Volim da verujem da su loše navike i obrasci gori od loših prijatelja i ljudi koji vas okružuju. Znam koliko je teško promeniti ih, ali moramo početi negde.
Predstaviću vam sitne navike koju su meni pomogle da oplemenim svoju svakodnevicu.

1. PROVERAVAJTE SVOJ BANKOVNI RAČUN — Verujem da vam ovo na prvu loptu zvuči kao sitnica, ali ukoliko budete održavali kontinuitet, doneće vam dosta na duge staze. Bitno je da u svakom momentu znate sa koliko novca raspolažete,  gde vam novac odlazi na dnevnom nivou i koliko vam je ostalo. Isto je jako bitno da odredite dnevni budžet. Na kraju meseca, videćete koliko ste uštedeli i to će vam biti dodatna motivacija za buduću štednju.

2. ODREKNITE SE TRENUTNOG ZADOVOLJSTVA, KAKO BISTE ŽIVELI BOLJE U BUDUĆNOSTI — Promena ne dolazi preko noći, zato treba da jasno postavite ciljeve i želje za budućnost. Stavljanje trenutnih želja na prvo mesto je upravo ono što vas koči da ulažete u svoju budućnost. Videli ste par cipela koji košta pola vaše plate? Ne kažem da ne treba da ih kupite, ali sačekajte da vidite da li će u budućnosti biti snižene. Tako možete
ubiti dve muve jednim udarcem — uštedećete odredjeni iznos, i dobićete cipele iz snova. Ovo je samo jedan od primera, pratite ovaj šablon u svakoj sferi.

3. ODGOVARAJTE ODMAH NA PORUKE I POZIVE — Duboko verujem da je ažurnost kada nas neko treba odlika emotivno stabilnih ljudi. Nikada neću razumeti igrice mačke i miša i namerno kalkulisanje kada ćemo se nekome javiti ili odgovoriti na sms. Da ne pričamo kada su poslovni imejlovi u pitanju, tu ćete se tek osećati odgovorno i produktivno.

4. VIŠE ČITAJTE — Ovo je jedna od mojih omiljenih navika koje sam uvrstila u svoju svakodnevicu. Znam da nema svako luksuz da provede sate uz knjigu, ali zapostavljanje knjiga je ništa do jednog velikog izgovora. Ukoliko niste fan čitanja, za početak je dovoljno i nekoliko stranica dnevno. Dok trepnete, bićete zavisnik i čitaćete pola knjige po danu i ne mogu vam opisati osećaj svaki put kada završim neku knjigu i započnem novu.

5. KORISTITE ONO ŠTO IMATE — Pre nego što odete do Zare i kupite još jedan u nizu blejzer crne boje, vidite šta možete da ukombinujete sa onima koje već posedujete. Kada vam se ukaže prilika, pustite vašu omiljenu plejlistu, upalite mirišljavu sveću i izbacite sve živo i neživo iz vašeg ormara na krevet i krenite u pohod pravljenja svih mogućih i nemogućih kombinacija. Nećete verovati koliko izbora imate, a da niste ni znali. Isto važi i za hranu — ne idete nikad u nabavku gladni i pre nego što potrošite apsolutno sve upotrebljive namirnice iz vašeg frižidera.