KAKO PREBOLETI RASKID, ALI STVARNO!

DEO I

Došlo je vreme da zauvek kažete zbogom osobi sa kojom ste proveli značajniji deo svog života. Sama pomisao na pakovanje kofera i zaboravljanje starih navika i svega što je bilo, izaziva vam mučninu u stomaku. Ali nemojte da tonete. Skoro sam bila u istoj situaciji i
nikada neću zaboraviti reči drage osobe koje su glasile ovako: ‘’Sedećemo na istom ovom mestu, za nekoliko meseci i videćeš koliko ćeš biti srećna. ‘’
Odlučila sam da mu verujem i celom procesu i agoniji došao je kraj mnogo pre nego što sam verovala da će doći.
Iz prve ruke, podeliću sa vama taktike koju su meni pomogle da skroz prebolim dugogodišnji odnos u kom sam bila, bez potiskivanja i guranja pod tepih.

1. PLAČITE, VRIŠTITE, LOMITE – Svi znamo kakav šok doživljavamo kada se vratimo u apsolutno prazan stan u kom su do pre nekoliko sati bile položene stvari naše jače polovine. To su samo stvari, ali, to su bili dugogodišnji svedoci svega što ste zajedno gradili. Sada ste sami, ogoljeni, zatočeni u svoja četiri zida sa svojim mislima i demonima. Ovo je pravi momenat da napravite toplu kupku i vrištite iz sve snage.
Plačite dok vaše oči ne poprime oblik krompira. Polomite omiljenu šolju za kafu o zid. Sve je to u redu. Bes je prirodan, nemoć je prirodna, sve ružne emocije od kojih bežimo su naše i treba da ih prigrlimo celim našim bićem. Neće vam odmah biti lakše, ali ovo je predivna uvertira za sve sledeće korake koji slede…

2. RADITE ŠTA GOD PROKLETO ŽELITE – Ne želim da me pogrešno shvatite, emotivna veza nije zatvor. Ali činjenica je da bilo koji emotivni odnos podupire vid kompromisa, dogovora, ustupanja, ustručavanja…
Popile ste koje piće više i igra vam se do pet ujutru? Ugasite telefon i idite! Oko sudopere vam se nakupilo suđe od kog može da se napravi kula?
Neka ga, ništa strašno. Niste pojeli nutritivni obrok u poslednjih sedam dana ali su vam kutije od dostavljene hrane svuda po stanu? Ma nek ste žive i zdrave! Jako je bitno da znate kad da stanete, jer se novonastala sloboda može pretvoriti u patologiju i postati vaš neprijatelj. Balans je ključ svega.

3. POSVETITE SE SEBI I UVRSTITE NOVE NAVIKE U SVAKODNEVNI ŽIVOT – Jako je bitno da za svaki korak imate strpljenja i ljubavi prema sebi. Posle jako dugo vremena ste same, i nije uvek lako da budete motivisane i u ‘’cveće i proleće’’ raspoloženju. Svaka nova promena je dobra promena, i treba da budete ponosne na sebe beskrajno. Meni su, recimo, dosta pomogle knjige i pravljenje ženskih rituala na svakodnevnom nivou.
Obećala sam sebi da ću svaki dan uraditi nešto predivno za sebe, i to mi je postao lajfstajl, nikada nisam prestajala. Videćete vremenom koliko je to bitno za vaš novi identitet.

4. POSTAVITE STANDARDE – Nije uvek važno da znate šta želite, ali je definitivno važno da znate šta ne želite, u svakom momentu. Neminovno je da povučete loše obrasce iz prethodnog odnosa, i nećete biti spremne za novi dokle god ne sahranite svoju prošlost i sve loše što je bilo. Ne kažem da treba da zaboravite, ali kažem da treba da sednete same sa sobom i da se prisetite šta je sve to bilo užasno. To je jedini način da prevaziđete svoje greške i da u sledećem odnosu vaš novi partner ne bude rob vaših propalih i toksičnih odnosa iz prošlosti.

5. NOVI ODNOS – Ne borimo se svi isto sa raskidom. Neke od nas prebole partnera uveliko dok smo u samom odnosu, neke od nas čeka borba sa demonima koja može da traje i pola godine, neke uskočimo u krevet sa prvim tipom samo zato što se našao u pravo vreme i na pravom mestu. Nijedan izbor nije loš, ukoliko se vi osećate dobro. Moj savet je — niko ne želi duha u svom krevetu. Spremne ste onog momenta kada ni delić vašeg bića ne misli na bivšeg. Tek onda ćete zasijati najjače u novom odnosu, u kom ćete biti najbolja verzija sebe, i cvetaćete ruku uz ruku sa vašim novim partnerom.