U BORBI PROTIV RAKA: ,,ODLUČILA SAM DA PREKINEM TERAPIJE I IZLEČENJU SE POSVETIM POMOĆU ISHRANE.”- TATJANA POPOVIĆ

Naučila sam kako da se nosim sa strahom od ponovne bolesti, da ne postanem hipohondar i da se usredsredim na sve lepo u životu. Krenula sam putem koji je tada bio borba za zdravlje, a danas je moje životno opredeljenje, u dahu kaže Tatjana.

https://www.instagram.com/p/CdOBvPQI6o1/?utm_source=ig_web_copy_link

Ona je lepa i uspešna mlada žena, oličenje zdravlja, snage i životnog poleta. Nikada ne biste ni pomislili da se u prvim danima bezbrižnog punoletstva suočila s teškim životnim izazovom. Dijagnoza karcinoma levog bubrega bila je kao grom iz vedrog neba.

– Prvi simptom koji se javio bila je krv u mokraći. Posetila sam lekara, vratila se kući sa dijagnozom upale mokraćne bešike i nisam obraćala mnogo pažnje na to. Na sreću, mojoj mami nešto nije dalo mira i insistirala je na daljim pregledima. Novi rezultati su pokazali da je prva dijagnoza bila pogrešna i da bolujem od karcinoma – seća se teških trenutaka posle kojih je sledila velika borba.

Usledila je hitna operacija u Novom Sadu, Tatjana se dobro osećala, a onda su počela zračenja i hemioterapije u Mađarskoj.

– Nakon samo pet primljenih hemioterapija našla sam se na ivici života i smrti. Osećala sam da moje telo neće izdržati naredne mesece takvog režima lečenja i morala sam nešto da preduzmem. Saopštila sam mami i sestrama da želim da prekinem terapije i izlečenju se posvetim pomoću promene ishrane. Potpuno samostalno sam donela ovu odluku, jer sam osećala da za mene ne postoji druga opcija. Nije im bilo lako da me podrže. Bila sam izuzetno mlada, ali su prihvatile moju odluku i dale sve od sebe da mi u izlečenju pomognu na način koji sam odabrala.

https://www.instagram.com/p/CdIqebSKTC9/?utm_source=ig_web_copy_link

.

Moraš da promeniš ishranu, rekao je dečak

Kaže da njena rešenost nije došlo slučajno. I danas se seća sedmogodišnjeg dečaka Luke kog je upoznala u bolnici.

– Bilo mi je jako teško, a on je ušao u sobu, pružio mi šolju čaja i onako mali rekao: „Moraš da promeniš ishranu“. Tada sam shvatila da je to moj put i da sam spremna da promenim svoj život iz korena – priča Tatjana (34).

Stupila je u kontakt sa svetski poznatim konsultantom makrobiotike, upustila se u izučavanje te oblasti, naoružala se disciplinom i strpljenjem i krenula putem koji je tada bio borba za život, a danas je njen posao i životno opredeljenje.

– Bilo je teško nabaviti mnoge namirnice. Takva ishrana je zahtevala nekoliko sati svakodnevnog kuvanja, a trebalo je voditi računa i o tome da obroke jedem polako, da svaki zalogaj dugo žvaćem… Medicinski makrobiotički režim zahtevao je dosta učenja i istraživanja – kaže ova mlada žena koja je danas priznati stručnjak u oblasti zdrave ishrane.

Posle samo nekoliko dana takve ishrane osetila je da joj takvi obroci prijaju, lepo se oporavljala, ali je osećala ogromnu neizvesnost. Imala je strah zbog odluke koju je donela.

– Bilo je jako naporno organizovati kuvanje i ostati fokusiran na završetak četvrtog razreda srednje škole, ali sam uspela u nameri da upišem fakultet zajedno sa svojom generacijom. Međutim, brinula me je svaka kontrola krvne slike. Zbog strahova koje sam osećala, potražila sam stručnu pomoć u vidu psihološke podrške i već tada krenula putem ličnog razvoja. Naučila sam kako da se nosim sa strahom od ponovne bolesti, da ne postanem hipohondar i da se usredsredim na pozitivne okolnosti u svom životu.

Najviše ju je hrabrila mama koja je i u najtežim trenucima umela da smirenim glasom i sa uverenjem ponavlja da će biti sve u redu.

TUGA NAS JE OJAČALA

– I njoj je tada bilo jako teško. Nas četiri, mama, starija sestra i moja sestra bliznakinja, smo ujedinile naše ženske snage. Imala sam 13 godina kada smo se suočile sa velikim gubitkom. Tatina iznenadna smrt od srčanog udara za nas je bila strašna, ali nas je ta tuga ojačala i naučila da se borimo. Tako i u svojoj bolesti nikad nisam pomislila da je kraj i uvek sam verovala u svoje izlečenje. Naprosto, želela sam da živim!

Uprkos preranim suočavanjem sa životnim teškoćama, Tatjana voli svoje odrastanje u rodnoj Subotici gde je završila srednju medicinsku školu. Uvek je volela da uči, bila posvećena školi, klaviru, časovima slikanja, odbojci… Uživala je u tome da uči strane jezike i savladava tajne računara, pa joj nije bilo lako da uz bolest bira svoj put. Ipak, interesovanje za medicinu i menadžment pobedilo je industrijski dizajn.

– Završila sam studije industrijskog dizajna u Beogradu, ali nisam osetila da je to moja životna misija i poziv. Osećala sam da je moj put nešto drugo. Briga o zdravlju je ipak pobedila, doduše na nešto drugačiji način. Potpuno spontano, nakon jedne simpatične diskusije gde sam pohvaljena da dobro kuvam, odlučila sam da se oprobam u oblasti nutricionizma.

Radoznala i vredna, Tatjana se i u ovu oblast uputila sa velikim ambicijama.

Spojila sam sva interesovanja

– Znajući u kojoj meri je promena ishrane i stila života meni pomogla da povratim zdravlje koje mi je narušeno sa svega 18 godina, poželela sam da na isti način i ja pomognem drugim ljudima. Preselila sam se u Ameriku i na njujorškom Institutu za integrativnu ishranu završila studije health coachinga. Na Menhetnu sam 2014. godine osnovala svoju privatnu praksu i brend Totally Wellness. Zanimljivo je kako sam kroz taj posao uspela da objedinim sva svoja interesovanja – kroz osmeh priča Tatjana.

Nastavila je da uči, pa je zvanje makrobiotičkog edukatora stekla na Kushi institutu u Amsterdamu, a od prošle godine je na studijama nutricionizma u Beogradu. Usavršavala se i u oblasti agilnog menadžmenta, NLP-a, javnog govora… Prosto, za nju je život stalno učenje jer, kako kaže, bez toga se ne može plivati u preduzetničkim vodama. Njen brend predstavlja ispunjenje svih njenih snova i dokaz da je, ukoliko se potrudimo oko onoga što želimo, zaista sve moguće.

IZVOR: BLIC ŽENA