Lejdi Gaga pati od MISTERIOZNE BOLESTI: Zbog nje ima JAKE BOLOVE u celom telu!

Foto: Printscreen Instagram

 

Po pravilu, lekari dijagnostikuju fibromialgiju tek nakon višemesečnog istraživanja i isključujući druge bolesti. I što se kasnije otkrije, bolesna osoba doživljava više bola i nelagodnosti.

Šta je fibromialgija?

Fibromialgija, ili reumatizam mekih tkiva, je hronična reumatska bolest koja pogađa tetive i mišiće. Pojava je povezana sa osećajem jakog i hroničnog bola u mišićima i zglobovima, koji otežava normalne aktivnosti. Osim toga, pacijenti se žale na previsoku osetljivost na pritisak, osećaj ukočenosti tela, ali i umor, probleme sa spavanjem i poremećaje raspoloženja. Nažalost, ovo nije sve sa čim se pacijenti moraju suočiti. Postoje i simptomi sindroma iritabilnog creva, preosetljive bešike, fizičke i emocionalne iscrpljenosti, utrnulosti udova, sindroma nemirnih nogu i migrene.

Spisak simptoma koji mogu pratiti ovu bolest je dugačak. Pojavljuje se u zavisnosti od pojedinačnog slučaja bolesti. Zbog toga, bespomoćni pred bolom i tegobama, pacijenti iz nužde ograničavaju svoje normalno funkcionisanje, ne znajući šta im je i kako da to poprave. Osim toga, simptomi mogu ukazivati na postojanje potpuno različitih bolesti, pa najčešće od pojave tegoba do tačne dijagnoze prođe dosta vremena.

Foto: Printscreen Instagram

ŽENE ČEŠĆE PATE OD OVE BOLESTI!

Fibromialgija, iako i dalje zvuči misteriozno, može da pogodi i do 10 odsto ljudi. Nažalost, žene pate od toga čak 10 puta češće od muškaraca. Fibromialgija je već neko vreme jedna od najčešćih bolesti koje dijagnostikuju reumatolozi. Obično se pojavljuje između 30. i 50. godine, ali to nije uvek slučaj i može da napadne pre ili kasnije. Osnovni uzroci fibromialgije nisu u potpunosti utvrđeni, ali naučnici veruju da na nju utiče poremećaj ekscitabilnosti struktura u kičmenoj moždini i mozgu koje izazivaju bol.

Da li se fibromialgija može lečiti?

Lečenjem fibromialgije bave se reumatolozi. Specijalista postavlja dijagnozu na osnovu simptoma bolesti, postojanja tzv nežne tačke, a nakon otklanjanja sumnje na druge bolesti. U zavisnosti od uključenih simptoma, lečenje se može razlikovati od osobe do osobe. Pacijenti mogu uzimati propisane lekove i imati koristi od poboljšanja funkcionisanja tela (npr. krioterapija, vežbe rehabilitacije, tretmani vode, masaže, akupunktura), tehnike opuštanja i psihoterapija. Pravilno odabran tretman može doneti značajno olakšanje, ali i ublažavanje simptoma kod pacijenata, iako je teško govoriti o mogućnosti potpunog izlečenja.

Izvor: najzena.rs