SLATKE MUKE MLADE MAME: PRIZNAJEM, RAZMIŠLJALA SAM DA LI ĆU IZDRZATI

Dvoje dece pre 25 godine nije nešto što je uobičajeno. Život se menja iz korena,  pogotovo kada prvu bebu dobijete u 21. godini. Doživljaj roditeljstva značajno se promenio, kao i vaspitanje dece i odnos prema njima. Mama Sara Jovanović(24) ispričala nam je kako je otkrila da je trudna i na koji način je to uticalo za njenu budućnost.

Foto: Printsreen/Instagram

Prvi simptomi trudnoće su individiualni, ali i dosta slični kod većine budućih mama. U vašem telu dešavaju se hormonske promene   nakon što ostanete u drugom stanju i pokreću niz drugih reakcija koje su uzročno-posledično povezane. Dobar indikator trudnoće, koji nije 100% siguran, a imala ga je i ova mlada mama je izostanak menstraulnog ciklusa. Sara navodi da je primetila da joj se stalno spavalo i da je češće urinirala.  Ono što je uobičajeno za trudnice, poput mučnine i povraćanja, njoj se nije dešavalo.

-Kada sam uradila test, imala sam 21 godinu i vezu sa muškarcem koja je trajala 5 godina. Plašila sam se reakcije roditelja, zato tada nisam bila hrabra da im kažem u lice šta se desilo. Napisala sam im poruku i rekla da me pozovu. Sada, takva odluka mi je detinjasta, ali u tom trenutku nisam videla drugo rešenje. Roditelji su me podržali, podržavaju me i danas ali, morala sam da odustanem od daljeg školovanja- kaže Sara.

Foto: Printscreen/Instagram

Čudno je što vas u tom trenutku u isto vreme obuzme sreća, strah i tuga. Zato su mnoge mame sklone tome da što više istražuju i pripremaju se za dolazak novog člana porodice.

-Nisam se edukovala o porođaju, čitala knjige niti slušala tuđa traumatična iskustva. Pustila sam da sve ide svojim tokom. Da li zbog moje nepripremljenosi ili je to prirodno, najveći strah mi je bio kako ću se snaći sa bebom. Razmišljala sam da li ću ja to moći. Na kraju mi ništa teško nije padalo, uigraš se. Ne mogu da poreknem da sam bila preumorna i razmišljala sam kako ću izdržati- iskrena je ona.

Kada je vreme za drugu bebu? Kod pojedinih žena takva odluka zavisi nekada od medicinskih razloga zbog kojih se iduća trudnoća mora planirati u strogo određenom razmaku. Smatra se, kod većine žena, da je optimalno da razmak ne bude manji od 18 meseci.

-Želeli smo da malu razliku između dece, tako da je  druga trudnoća planirana. Nije mi teško sa dvoje male dece, jer je Vasilije dobar stariji brat.  Čak mi je možda sada i lakše, koliko god čudno zvučalo, navikla sam se na umor i obaveze- kaže Sara.

Na rodjenju bebe nemaju sposobnost razlikovanja dana od noći, zato jedno pravilo kaže: ,,spavaj kada beba spava”. Mnoge mame na društvenim mrežama su se našalile i odgovorile na takav savet:

,,Kada ću da peglam veš, onda kada beba pegla?”

Sara kaže da nije pogrešno neku priliku iskoristiti za odmor, jer koliko god da ste srećni i zahvalni na svojoj porodici, i mami je nekada potreban odmor.