TREŠNJE – KALORIJE I ZDRAVLJE

Trešnje su neizostavan deo proleća, svojim prelepim cvetovima bele i rozikaste boje. Već od aprila/maja, ove raskošne biljke oduševljavaju nas svojim bujnim cvetanjem. U mnogim kulturama, cvetanje trešnje je posebno obeležje koje se slavi, a u Japanu, to je često prva vest koju možemo čuti na televiziji, jer drvo trešnje predstavlja jedan od simbola ove zemlje.

Foto: Pinterest

Dok trešnje zadivljuju svojim cvetovima, njihovi plodovi su spremni za berbu već u maju, obeležavajući početak sezone trešanja koja traje sve do kraja jula. Osim što su ukusne, trešnje su i izuzetno zdrave, pa se preporučuje da budu deo našeg dnevnog menija tokom cele sezone.

Jedna od glavnih prednosti konzumiranja trešanja je niska kalorijska vrednost. Sa svega 50 kalorija (kcal) u 100 grama, trešnje su idealna voćka za sve koji žele održavati liniju ili smanjiti kalorijski unos. Sa svega 4 kalorije po jednoj trešnji, ovo voće pruža osvežavajuću i ukusnu užinu bez opterećenja za našu liniju.

Međutim, nutritivna vrednost trešanja ne ograničava se samo na nisku kalorijsku vrednost. Trešnje su bogate vitaminima, mineralima i antioksidansima, pružajući našem organizmu brojne zdravstvene koristi. Antioksidansi su posebno značajni, jer se veruje da mogu imati preventivno delovanje protiv raka, kardiovaskularnih bolesti i gojaznosti.

Foto: Pinterest

Studije su pokazale da trešnje sadrže visoku koncentraciju antioksidanata, uključujući fenole, koji su ključni za smanjenje rizika od različitih bolesti. Trešnje su takođe bogate fitojedinjenjima, posebno fenolima, koji imaju izuzetno povoljan uticaj na naše zdravlje.

Važno je napomenuti da genetika, faktori životne sredine i tehnike uzgoja mogu uticati na sastav i koncentraciju hranljivih materija i antioksidanata u trešnjama. Ipak, konzumacija ovog voća bogatog polifenolima može imati zaštitnu ulogu protiv mnogih bolesti, kao što su bolesti srca, dijabetes i određene vrste kancera. Ovo koštičavo voće sadrži i karotenoidne pigmente kao što su beta karoten i vitamin C, koji takođe imaju antiinflamatorna i antioksidativna svojstva.

Visok sadržaj antioksidanasa može pomoći u borbi protiv oksidativnog stresa, stanja koje je povezano sa više hroničnih bolesti i preranim starenjem. Pokazalo se da konzumiranje trešanja efikasno smanjuje upale i oksidativni stres, čineći trešnje odličnim dodatkom zdravoj ishrani.

BONUS VIDEO:

zena.hypetv.rs