Zbog trika koji su žene otkrile VAZELIN je najtraženija krema na svetu!

Šta je zapravo slugging?

Foto: Pinterest

„Slugging“predstavlja korišćenje petrolatuma ili vazelina za lice kako bi se ono regenerisalo i podmladilo. Svrha je da spreči gubitak vode sa površine kože i da zadrži vlagu, posebno za one sa suvom kožom.

Da bi saznala više o novoj omiljenoj noćnoj rutini, novinarka sajta Byrdie je razgovarala sa stručnim dermatolozima.

Šta je slugging?

„Slugging“ je tehnika nege kože koja podrazumeva spavanje sa tankim slojem okluzivnog proizvoda (kao što je vazelin) kako bi se koža duboko hidrirala. Dr Ranela Hirš, dermatološkinja sa sertifikatom odbora u Bostonu i bivša predsednica Američkog društva za kozmetičku dermatologiju, primećuje da je glavni sastojak vazelina, petrolatum, bezbedan za upotrebu na koži. Uprkos onome što možete pročitati na internetu, Američka akademija za dermatologiju preporučuje ovaj sastojak za upotrebu kod malih beba sa ekcemom.Što se tiče toga da li treba da ga stavljate na lice, Hirš objašnjava da „neki ljudi mogu smatrati da previše je okluzivno za njihov ukus”, ali ne radi se o tome da li je bezbedno, već toga da li volite da izgledate kao da ste zaronili lice u bačvu ulja.

Foto: Pinterest

Ova rutina se može primenjivati skoro svako veče, ali je posebno korisna zimi. Nakon noćne rutine, nanesite količinu vazelina veličine graška na lice kao poslednji korak. Dr Angelo Landriscina, dermatolog iz Njujorka, potvrđuje da petrolatum pomaže suvoj koži. Ravnoteža keratinocita (ćelija kože) i lipida je ključna za vašu barijeru. Lipidi su lepak koji vaš „stratum corneum“, ili krajnji sloj kože, održava netaknutim. Bez lipida, vaša koža je ugrožena — pošto manje lipida u koži dovodi do transepidermalnog gubitka vode. Kada se lipidi u vašoj koži iscrpe, bilo da se radi o genetskoj lutriji, okolini ili preterano entuzijastičnom pilingu, „lepak“ je oštećen i vaša zaštitna barijera ispušta vodu. Petrolatum to može popraviti.

Dr Landriscina objašnjava da vazelin  sprečava 99% transepidermalnog gubitka vode. Važno je da ne zatvorite kožu u potpunosti tokom dužeg vremenskog perioda – a tu je prednost vazelina u odnosu na druge okluzivne supstance koje samo formiraju nepropusnu barijeru na vrhu kože, objašnjava ona. Petrolatum sprečava većinu gubitka vode, a omogućava vašoj koži da popravi svoju barijeru, a kada se ukloni koža ima bolji i lepši izgled.

Foto: Pinterest

Nedostaci slugginga

Iako ne morate da brinete da li je vazelin komedogen, ako ste skloni aknama ili imate osetljivu kožu, dr Kamil H-Verović, dermatološkinja iz Njujorka, primećuje da je najbolje izbegavati ne samo vazelin, već sve što je okluzivno. To uključuje sve što stvara barijeru na vrhu kože, kao što su ulja, silikoni i masti.

Pošto je petrolatum proizvod na bazi ulja, možda ćete otkriti da slugging može dovesti do mrlja na vašim jastucima i posteljini. To se može rešiti jednostavnim stavljanjem peškira preko jastuka pre nego krenete na spavanje.

BONUS VIDEO:

zena.hypetv.rs/zadovoljna