STRAVIČAN ZLOČIN NAD KRALJEVSKOM PORODICOM: Princip stigao na slavlje i minut kasnije pobio sve članove porodice

Jedna od najvećih svetskih tragedija u 21. veku dogodila se u jednoj kraljevskoj palati, kada je mladi prestolonaslednik, naizgled iz čista mira, izveo stravičan zločin

Foto: Pixabay/ Pexels

Prvog dana juna 2001. godine, u palati Narajanhiti, tadašnjoj rezidenciji nepalske kraljevske porodice, sve je tog dana delovalo kao i obično. Dan je bio posve sličan svakom drugom, sa izuzetkom toga što je upriličena velika proslava.

Kralj Birendra i njegova supruga kraljica Aišvarija razgovarali su sa svojim zvanicama i uživali u dobrom raspoloženju svih okupljenih, kada je njihov sin princ Dipendra otvorio vatru. Pucao je u oca, majku, svog mlađeg brata Nirajana, sestru Šruti, ubio ukupno devetoro članova porodice, a onda pred svima pucao sebi u glavu.

Dipendra nije umro na licu mesta – završio je u komi, pri čemu je proglašen kraljem Nepala dok je bio u nesvesnom stanju. Nikada nije doživeo da se probudi kao kralj, budući da je preminuo u bolnici tri dana kasnije.
Titulu kralja automatski je dobio njegov stric Gjanendra.

 

Dipendrin motiv za masovno ubistvo porodice ostao je nepoznat, ali su se u godinama koje su usledile javile različite teorije.

Kako se pisalo, princ Dipendra trebalo je da se oženi Devijani Ranom, koju je upoznao u Velikoj Britaniji. Njegova porodica nije mu dala blagoslov jer je Devijanina majka bila pripadnica niže klase kraljevske porodice Indije, dok je njen otac imao nepovoljne političke veze.

Nije pomagalo ni to što je porodica Dipendrine nesuđene mlade bila izuzetno imućna , štaviše, bogatija od nepalskih monarha – toliko da ju je majka upozoravala da će udajom za Dipendru opasti njen životni standard. Mnogi su verovali i da bi uticaj Indije na Nepal bio ogroman kada bi došlo do ovog braka.

Umesto Devijani, kralj i kraljica odabrali su za sina devojku iz konkurentskog ogranka nepalskog klana Rana.

Prema drugoj teoriji, Dipendra je bio nezadovoljan zbog prelaska s apsolutne na ustavnu monarhiju i odricanja previše moći nakon Nepalske revolucije 1990. godine.

To je, međutim, malo verovatno jer je Dipendra navodno s entuzijazmom pozdravio promene u državi, a u to vreme je studirao na britanskom koledžu Iton.

Ovaj masakr i danas prati mnogo kontroverzi i pitanja, čak i danas, iako je monarhija na Nepalu ukinuta 2006. godine. Postavljaju se mnoga pitanja, a pored najvažnijeg – koliko se i kako brinulo o bezbednosti kralja i kraljevske porodice, tu je i pitanje zbog čega je sa zabave odustvovao Gjanedra, brat kralja Birendre, koji je nasledio tron nakon njegove i Dipendrine smrti. Mnogi su primetili da je Dipendra sebe upucao u levu slepoočnicu iako je bio desnoruk.

Ipak, istraga je trajala samo dve nedelje, a ponuda Skotland jarda da pomogne u njoj je odbijena, pa sve ove misterije ostaju nerešene.

Izvor: glossy.espreso.co.rs