DA LI DETE MOŽE UČVRSTITI BRAK Vladeta Jerotić ,,Pacijent je govorio da ne može, grešio je”

Vladeta Jerotić – citati o braku koji vam mogu pomoći da poboljšate odnos sa partnerom!

Foto: Printscreen YouTube

Akademik i čuveni neuropsihijatar Vladeta Jerotić ostavio je iza sebe brojne knjige koje se bave čovekovom dušom, vrednostima i životnim smernicama, kao i mnoga predavanja koja mogu pomoći da pronađete pravu istinu i svrhu u životu. Radio je kao načelnik Psihoterapeutskog odeljenja u bolnici “Dr Dragiša Mišović” i predavao je pastirsku psihologiju na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu. Kao član Udruženja književnika Srbije, član Medicinske akademije i Srpske akademije nauka i umetnosti, objavio je niz dela iz oblasti psihoanalize, psihoterapije, religije i filozofije.

Vladeta Jerotić je često govorio o braku i zajednici muškarca i žene, a neke od njegovih izjava mogu pomoći da poboljšate brak ili otkrijete neke nove uvide o odnosu sa partnerom:

“Citiraću Majndorfa koji kaže da monogamna zajednica muškarca i žene zasnovana na večnoj ljubavi postoji samo kao ideal. Zbog toga svako treba da neguje brak. Nije lako sačuvati ljubav. I nije isto u pedesetim kao kada ste imali dvadeset godina. Razvijajte se. Negujmo brak što duže. Šta ćemo bez braka? Trećina Evropljana neće brak, a zašto mladi neće? Zato što su imali loš primer roditelja. Najbolji je negovati ga da doživite zlatnu svadbu”, rekao je Vladeta Jerotić .

Govorio je i u zabludi mnogih da dete može učvrstiti i poboljšati brak – “Tamo gde je dobar brak može postati još bolji sa decom. Tamo gde nije dobar, postaje još gori. Stabilni brakovi su stabilni bez obzira na to koliko dece ima. Znači, dete je upravo onakvo kakav je brak roditelja.”

U braku je važno da se stalno trudimo da rastemo i razvijamo se, kako zbog sebe, tako i zbog partnera. Parovi koji zajedno rastu i napreduju, osvajjau zajendo nove horizonte života, imaju više uspehja i sreće od onih koji sebe zarobe u zoni komfora i prestanu da se trude. Ne opirite se promenama, one su uvke moguće i mogu biti lekovite. “Razvijajte se, dopunjujte se, prosvećujte se. Rastite! Radite na individuaciji. Jedan moj pacijent mi je posle duge psihoterapije ovako rekao: “Vi se, doktore, zaista mnogo trudite, ali ja ne mogu da se promenim.” Nemojte to da kažete, nikako! Duh nikada nije star i uvek je sposoban za promene. To je, zapravo, zadatost čovekovog bića.” – objasnio je profesor Jerotić.

I na kraju, za dobar brak i sve odnose u životu, kao i za samu čovekovu sreću, neophodna je LJUBAV. Prenosimo vam jednu od najlepših izreka Vladete Jerotića o ljubavi – “Ljubav je Bog, sloboda i izvor. ”Ljubi bližnjeg svog kao sebe samog.” Kao što jeverejska poslovica kaže: “Voli me malo, ali voli me dugo.” Negujte ljubav kao što negujete cveće!”.

Izvor: sensa.mondo.rs