OD PRVOG TRENUTKA ZAJEDNO Tate mogu prisustvovati porođaju!

Lepe vesti za sve buduće mame i tate

Foto: Pixabay

Kako do sada budući nisu imali roditelji  priliku da zajedničkim snagama ,,preguraju” porođaj, desila se bitna promena.

-Prisustvo oca na porođaju biće jedna od prioritetnih promena koje ćemo izvršiti u narednom periodu, a nadam se da će ova mogućnost, već od jeseni, biti dostupna svim ženama koje se kod nas porađaju- kaže za Zadovoljna.rs ginekolog i akušer prim. dr Tomislav Stefanović, upravnik bolnice za GAK u KBC „Zemun“.

Odluka je donesena nakon što je više od 55.000 korisnika pomenutog portala potpisalo peticiju za ovu bitnu promenu kako bi se pre svega sprečilo nehumano ponašanje medicinskih randika, te su u zemunskom porodilištu odmah reagovali.

„Otac će prisustvovati porođaju, ali i prvim momentima u životu bebe, što podrazumeva i dojenje, koje je od velike važnosti za razvoj novorođenčeta. Dojenje deteta je često mukotrpan proces, posebno za prvorotke i to je nešto što i otac mora da razume i da na neki način bude deo tih promena. To je u psiho-fizičkom smislu bitno za majku i za bebu. Saveti i pomoć koju pedijatrijske sestre pružaju majkama odmah po rođenju bebe, moraju se odraziti i na oca. On mora da zna kako da se ponaša prema majci, ženi, ali i detetu tokom najosetljivijih, prvih dana po njihovom izlasku iz porodilišta. Takođe, treba da razume zašto mora da se ponaša na određeni način dok traje adaptacija mame i bebe na nov način života“, kaže prim. dr Stefanović, a preno Danas.