NAJUSPEŠNIJA DECA IMALA SU OVAKVE RODITELJE Ove stvari nikada nisu radili kada su deca bila mala

Kako izgleda odgajanje ,,uspešne dece”

Foto: Pixabay

Saznajte i: Nije tako komplikovano, ovako  to rade roditelji u Francuskoj

Fokus roditelja mora se dosta promeniti, ako žele da imaju uspešnu decu. Kako svaki roditelj svom detetu želi najbolje, teško će prihvatiti da nešto što radi  suštinski je pogrešno, jer je uglavnom iz najbolje namere.

Koliko puta ste čuli ili izgovorili rečenicu: ,,To je za njegovo dobro”

Istraživanja su pokazala da roditelji uspešne dece neke stvari zaista rade drugačije:

1. Zadovoljna mama, zadovoljna beba

Nije kliše. Ako mama zaista ima dovoljno vremena za sebe biće srećnija i lakše će izdržati sve napore.

2. Hobi nije gubljenje vremena

Roditelji nikada ne smeju  interesovanja deteta smatrati nebitnim. Svakom hobiju bi trebalo da se posvetite. Pokažite da ste uz njih, kako bi razvlijali svoje talente.

3. Zanima ih šta deca uče i rade u školi

Deca postižu rezultate kada u najranijoj dobi roditelji sa njima uče brojeve, čitaju, uče pesmice odnosno fokusirani su na njihov rad i sazrevanje. Kao uspešnija pokazuju se ona deca čiji su roditelji pratili da su uradili domaći zadatak, naučili sve što je potrebno, ali i imali svoj trenutak za druženje sa drugom decom.

4. Roditelji ih uče kako da izbegnu zamke koje odvlače pažnju

Stil prenosi kako to da uradite:

Nir Ejal, profesor sa univerziteta Stanford, koji je napisao knjigu o tome kako kontrolisati svoju pažnju i sam izabrati svoj život, smatra da s obzirom na stalno digitalno ometanje svetlima ili zvukom najrazličitijih poruka danas, postaje najvažnije decu usmeriti da razvijaju upravo tu sposobnost koncentracije i da ne podležu spoljnom ometanju. A upravo je to ono što roditelji još uvek svoju decu ne uče. Ključno je da roditelji rano objasne deci zašto je važno ograničiti vreme ispred ekrana i onda im daju autonomiju da sami biraju i određuju svoje granice.

Taj je naučnik izneo primer svoje sopstvene ćerke. Kad je bila sasvim mala, on i njegova žena objasnili su joj da mora ograničiti vreme na tabletu da bi stigla ići na bazen ili se družiti s prijateljima. Objasnili su joj i zašto autori videa i aplikacija koje je toliko privlače rade to upravo tako da je ‘privežu’ za ekran i da što duže ostane prikovana. Potom su je pitali neka im ona kaže koliko joj je vremena potrebno na kompjuteru ili tabletu dnevno i umesto da im odbrusi ‘ceo dan‘, sama je procenila da su joj dovoljna ‘dva gledanja dnevno‘.