NIJE TAKO KOMPLIKOVANO: Ovako to rade roditelji u Francuskoj

Na koji način da postignite isto što i Francuzi?

Foto: Pixabay

Mame su sređene, a deca poslušna. Postoje mnoge pozitivne strane u franuskom roditeljstvu.

Da li francuski roditelji viču?
Kako postižu da deca mirno čekaju hranu bez izliva besa?
Zašto decu moramo zabavljati kada idemo u goste i ne možemo na miru da pijemo kafu?

Ključ je u atmosferi i interkaciji. Francuski roditelji i te kako pružaju pažnju svojoj deci, vode ih na treninge, razgovaraju, objašnjavaju i čitaju sa njima.

Svađa nije uobičajena

Možda će zvučati usiljeno ali i tokom svađe pazi se šta se govori, zato se može čuti:

,,Molim vas”
,,Hvala”
,,Doviđenja”

Kontrola deteta

Francuski model vaspitanja poseduje i kontrolu deteta. Sa jedne strane bitno je dopustiti mu da donosi odluke shodno njihovom uzrastu. Retko kada ćete videti na igralištu kako roditelji stoje pored dece i pomažu im da uspešno savladaju neku prepreku. Oni im dopuštaju da se sami izbore.

Ovde nije reč o ,,nemaru” već francuski roditelji žele da deca uče na greškama.

Večeri su za roditelji

Kako su deci posvećeni tokom dana, veče je za odrasle. Decu niko ne forsira da uveče provodi vreme sa roditeljima, a takođe malo privatnosti bitno je za održavanje dobre komunikacije u braku.

Portal fondacije Novaka Đokovića prenosi jedno zanimljivo objašenjenje:
-Francuzi, kako sam saznala, izgleda da imaju potpuno drugačiji pristup odgajanju dece. Kada sam pitala francuske roditelje kako disciplinuju svoju decu, trebalo im je malo duže samo da razumeju na šta sam mislila. „Aha, misliš, kako ih vaspitavamo?“, pitali su. „Disciplina“ je, kako sam uskoro shvatila, uzak i retko korišćen pojam koji se tiče kažnjavanja. Sa druge strane, „vaspitanje“ (koje nema veze sa školom) je nešto što prihvataju kao stalni zadatak.

Sigurno da i deca u Francuskoj imaju loše ocene ili nekada iznerviraju roditelje, ali generalno njihovo ponašanje znatno je drugačije. Ona takođe nisu opterećena gustim rasporedom. To znači da ne mora svako dete da pohađa više stranih školica, dve vrste sporta… Roditelji nisu opterećeni time koju bi potencijalnu poziciju moglo dete da stekne u životu.

Saznajte i: Progovorila bivša menadžerka Toma Kruza