AKO NE ZNATE OVO DŽABE TRUD: Ovako se kilogrami neće vratiti

Postoji pravilo za izbegavanje jo-jo efekta

Foto: Pixabay

Jo-jo efekat, najgora noćna mora svake osobe koja se izborila sa suvišnim kilogramima ne dešava se slučajno i „sam od sebe“. Povratak izgubljene telesne težine javlja se kada prekinemo sa dijetalnom ishranom ili kada nakon rigoroznih jelovnika i gladovanja se vratimo „običnoj“ hrani.

Kako izbeći ovaj ozloglašeni efekat? Kako postići da se i nakon silnog mučenja, odricanja i gladovanja i konačno ostvarene linije, kilogrami ne vrate?

Nutricionisti su objasnili da je ključ umerenost u mršavljenju, kao i vreme.

„Idealnim mršavljenjem se smatra gubitak od kilogram do kilogram i po nedeljno“, objašnjava Ekaterina Trošina, zamenik direktora Nacionalnog medicinskog istraživačkog centra za endokrinologiju Ministarstva zdravlja Ruske Federacije.

„Nije poželjno brzo gubiti kilograme, jer u tom slučaju masnoća ne ‘isparava’, već je telo metabolizuje, što za njega predstavlja veliko opterećenje“, kaže Ekaterina.

„Da je osoba uspešno izlečena od gojaznosti možemo da kažemo kada je smanjila telesnu težinu na optimalan nivo i ako je održava je godinu i po do dve godine. Tek onda možemo da znamo da se jo-jo efekat neće pojaviti, niti će se kilogrami vratiti po povratku na ‘običan’ režim ishrane. Ključ je promena stila života i uvođenje zdravih navika“, ističe nutricionistkinja.

Možda vas zanima: PAPRENA CENA: Ovu namirnicu prodaju skupo, a nije tako zdrava, može da sadrži i olovo!

Izvor: Mondo