ISPOVEST O RANOM PUBERTETU I RETKOM POREMEĆAJU: ,,Sa 18 meseci imala sam menstrualni ciklus”

Pubertet je za svako mlado biće doba puno izazova. Fizičke promene, kao i one emocionalne koje izazivaju hormoni, pubertetlijama su teško shvatljive, a roditeljima je često teško da svojoj deci objasne o čemu se radi. Osim toga, menstrualni ciklus i razvoj sekundarnih polnih karakteristika su i dalje tabu-tema u mnogim sredinama.

Foto: Printscreen video TikTok

Slučaj jedne devojke iz Britanije koja je morala da se sa svim tim promenama suočava mnogo ranije nego bilo koja njena vršnjakinja, obišao je svet, a njen veoma retki poremećaj je svrstava među medicinske fenomene.

Još dok je bila beba od svega 18 meseci, Lajza je počela da dobija menstruacije, a prvi put kada su njeni roditelji to zapazili, bili su izvan sebe od straha. Odveli su devojčicu kod lekara, gde joj je nakon serije testova i hiruških intervencija utvrđeno da pati od poremećaja preranog puberteta. Tokom detinjstva su se krvarenja javljala povremeno, a od osme godine je počela da dobija redovne menstruacije.

Lekari su objasnili da takvvo stanje mogu da izazovu tumori na mozgu, genetski poremećaji u porodici ili hormonski disbalans. Takođe, posavetovali su Lajzine roditelje da hormonska terapija može da zaustavi ili uspori prerani pubertet, ali da se daje samo u slučajevima kada prerani pubertet može da uspori rast deteta ili da izazove teške fizičke ili psihičke posledice.

Lajza nije uzimala terapiju, ali njen prerani pubertet nije prošao nezapaženo. Već u sedmoj godini je imala ogromne grudi, a njena učiteljica i svi u školi su bili obavešteni o njenom stanju, te su joj pored roditelja bili sjajna podrška u odrastanju. Problemi su počeli u srednjoj školi, kada kreću prve ljubavi. Ona je, za razliku od svojih vršnjakinja, u srednju školu došla kao potpuno razvijena žena i zbog toga je bila žrtva žestokog zadirkivanja i vršnjačkog maltretiranja.

Izvor: srecna.republika.rs