ŠTA BI TREBALO DA ZNATE O LEKOVIMA ZA SMIRENJE? Ova navika je izuzetno štetna!

Šta sve treba znati o lekovima za smirenje, a na prvom mestu kako iz konzumirati? Slede mišljenja stručnjaka.

Foto: Pixabay

Kako kažu stručnjaci, anksiolitike nikada ne treba uzimati na svoju ruku. Zavisnost se stvara posle tri do četiri nedelje svakodnevnog konzumiranja. Kada uzimanje lekova potraje i znatno duže, simptomi zbog kojih je neko počeo da uzima lek se pogoršavaju. Ako je, na primer, osoba imala nesanicu, sada će je imati duplo izraženiju i mnogo teže će je izlečiti.

PROČITAJTE:  PETAR GRAŠO ZABRINUT ZA TRUDNU SUPRUGU! 

Posledice nekontrolisanog uzimanja lekova za smirenje su: stvaranje zavisnosti posle tri do četiri nedelje svakodnevnog uzimanja, pogoršanje simptoma zbog kojih se uzima lek, povišen krvni pritisak, obamrlost, nesvestica, nesanica.

“Mnogi ljudi se odnose prema psihosedativima olako, kao da je reč o analgetiku koji se kupuje u apoteci. Sami sebi određuju i doziraju lek, pa ga potom i preporučuju bliskim ljudima”, rekao je dr Oliver Vidojević, psihijatar i psihoanalitičar, ranije za Ženu i dodao da je opasnost od prekomerne upotrebe sedativa stvaranje zavisnosti, zbog čega uobičajene doze slabije deluju, uzimaju se sve češće i prelazi se na jače preparate, što nije bezazleno i može izazvati niz psihičkih i telesnih tegoba kao što su poremećaj sna, gubitak volje…

“Svi ti lekovi utiču na psihofizičke sposobnosti i pacijenti to treba da imaju u vidu. Takođe, nagli prekid posle dužeg, kontinuiranog uzimanja leka može biti vrlo neprijatan i takvo stanje može da potraje”, dodao je.

Kako je napomenuo, prema rečima dr Vidojkovića, izbor leka za nekog pacijenta, te njegova trenutna situacija i potreba, ozbiljno je medicinsko pitanje.

“Ono uključuje poznavanje celokupnog psihičkog i fizičkog stanja pacijenta, ali i precizna znanja o leku i lekovima kojima lekar mora odgovorno da raspolaže, a sve za dobrobit pacijenta. Lekarska kontrola je neophodna za dijagnostiku i postavljanje indikacija, zatim kod izbora leka, praćenja efekata i doziranja, pa do zaključivanja terapije i prestanka davanja lekova”, poručio je.

Svako može da postane zavisan od lekova za smirenje i zato je prvo pravilo da se anksiolitici nikada ne uzimaju na svoju ruku.

Glumica Milena Božić (28) privedena je prošle nedelje u Kraljevu jer su policajci kod nje pronašli tabletu bromazepama za koji, kako saznaje “Nova”, nije imala odgovarajući recept.

Slučaj koji će tek dobiti epilog skrenuo je pažnju, između ostalog, i na upotrebu lekova za smirenje. Na umu treba imati sledeće preporuke lekara.

Izvor: zena.blicrs