DANAS JE SVETSKI DAN ČOKOLADE: Ne propustite da probate ovu poslasticu!

Svetski dan čokolade se obeležava danas, 7. jula, od 2009. godine. Iako se ne zna ko je tvorac ovog praznika, ceo svet ga ipak obeležava i slavi dolazak ove poslastice u Evropu 1550. godine.

Foto: Pixabay/Daria-Yakovleva

SASTOJCI I KOLIČINA

jaja 3
šećer 150 g
ulje 100 ml
mleko 100 ml
brašno 120 g
kakao 20 g
vanilin šećer 1 kesica
so prstohvat
čokoladno mleko 100 ml
FIL:
mleko 800 ml
puding od čokolade 3
šećer 100 g
čokolada 200 g
nutela 200 g
puter 200 g
GANAŠ:
crna čokolada 200 g
slatka pavlaka 200 ml
DEKORACIJA:
maline po želji
listići badema po želji
seckani lešnik po želji

PROČITAJTE I: CEO ŽIVOT NA POGREŠAN NAČIN KUVAMO KAFU

KAKO SPREMITI

  • Umutite jaja, šećer, vanilin šećer i so mikserom, dodajte tečne sastojke – mleko i ulje, a zatim u tečne sastojke sipajte pomešano brašno i kakao. Smesu pecite oko 20 minuta na 180 stepeni. Dok se kora peče pripremite fil. Puding razmutite u malo mleka sa šećerom, pa ga skuvajte u ostatku mleka. Dok je još vruće dodajte čokoladu. Ohladite puding i dodajte nutelu, pa umućen margarin.
  • U okrugli kalup stavite ohlađenu koru, poprskajte je čokoladnim mlekom, pa sipajte ceo fil. Ostavite nekoliko sati da se ohladi, pa sipajte ganaš.
  • Kada se ganaš stegne, dodajte maline, listiće badema i seckani lešnik ako želite.

Izvor: recepti.zena.blic.rs