Ovu grešku svi prave kada peru sudove! Dermatolog kaže: ako tečnost peni, a ima ovaj sastojak, UGROŽAVATE ZDRAVLJE!

Pravilo kojeg se pridržavaju sve domaćice kada biraju sredstvo za pranje suđa jeste da “ako pravi puno pene – bolje čisti”.

Pixabay

U ponudi se nalaze raznorazne vrste sa dodatkom kamilice, aloe vere, limuna i sl, a koji bi trebalo da zaštite kožu prilikom pranja.

Da li je zaista tako, da li oni pomažu da sačuvamo zdravlje kože?

Ona upozorava da ove arome mogu izazvati ozbiljne tegobe kod osoba koje boluju od astme ili imaju problema sa plućima. Vrlo često se dešava da zbog jakih mirisa imaju poteškoće u disanju i osećaju “gušenje”.

Kroz kožu štetne materije iz deterdženata ulaze u telo, što dugoročno gledano, može da izazove ne samo kožna oboljenja – poput iritacija, crvenila, osipa, čak i herpesa, već i gastrointestinalne.

Kako izbeći ulazak toksičnih supstanci u telo? Dermatolog kaže – vrlo jednostavno! Pažljivo birajte deterdžente, pročitajte njihov sastav na etiketi.

“Važno je da među komponentama nema veštačkih aroma, etilen-diamine-tetra-sirćetne kiseline koja utiče na formiranje pene, a površinski aktivne materije su što mekše. Da, možda je pranje posuđa proizvodom koji se dobro peni i dobro miriše lepše, ali je za zdravlje mnogo gore. Izaberite šta je najvažnije za vas”, upozorila je Pavlova i savetovala upotrebu rukavica za pranje.

Da biste zaštitili organizam, stručnjaci savetuju da deterdžente razblažite vodom, vrlo temeljno operete sunđer i ispirate posuđe tekućom vodom najmanje 20 sekundi.

Gastroenterolozi, pak, savetuju drastičnije rešenje.

“Ako želite da potpuno eliminišete mogućnost trovanja, nemojte koristiti deterdžente za pranje sudova. Postoji mnogo bolja alternativa. Na primer, soda bikarbona ili sapun za veš su odlični za uklanjanje masti.”

Izvor: najzena.rs