Kako da se ZAUVEK rešite akni?

Akne su poremećaj pilosebacealnih folikula koji se razvija na licu i trupu. U pubertetu androgeni hormoni povećavaju produkciju sebuma (masnih supstanci) iz uvećanih sebacealnih žlezda koje postaju začepljene. Propionibacterium acnes, saprofitne bakterije koje se nalaze u folikulima doprinose nastanku akni. Osnovna lezija (promena) je komedon. Komedoni (mitiseri) mogu biti otvoreni (crni) ili zatvoreni (beli). Upala vodi ka stvaranju čvorića, gnojanica (pustula) i čvorova.

Pixabay

– Većina tinejdžera može očekivati pojavu akni u nekom periodu života, mada su one obično blage. Srednje do teži oblik akni pogađa oko 20% mladih ljudi.

– Genetski faktori (nasleđe) igraju ulogu i pojava akni u porodici je česta. Nasleđe je prisutno u oko 80% slučajeva kod prvih rođaka.

– Češće su kod dečaka nego kod devojčica. Akne nastaju u adolescenciji, kada se polni hormoni aktiviraju. Pošto pubertet počinje ranije akne se sada viđaju kod mlađih pacijenata.

– Kod ženskog pola se mogu pojačavati predmenstrualno.

– Akne mogu biti udružene sa policističnim jajnicima.

– Mogu biti rezultat abnormalne produkcije androgena.

Lečenje akni

Ako su akne manje izražene, nazivamo ih fiziološkim, i tada su dovoljne blage terapijske procedure. Ukoliko je problem sa akanama ozbiljniji, onda svakako treba doći na pregled kod dermatologa koji će prepisati individualno prilagođenu terapiju, u skladu sa godinama i polom pacijenta, kao i sa tipom njegove kože, rasprostranjenošću akni i slično.

Svaka fizička trauma, dovodi do zapušavanja i opstrukcije lojnih žlezda, što znači da je štetno svako ceđenje, ali i UV zračenje u solarijumu, kao i sunčanje. Za zaštitu od sunca treba odabrati “oil free” preparate. Takođe, upotreba preparata za mehanički piling lica, takozvane “scrub” kreme nije poželjna, a upotrebu hidratantnih krema treba pažljivo dozirati.

Izbor i koncentracija leka za akne je stvar procene dermatologa nakon pregleda.

Uz lekove uvek treba adekvatno čistiti lice, vodom i blagim sapunima neutralnih pH odn. gelovima. Terapija zavisi od vrste promena i raširenosti akni.

Blage akne mogu se tretirati medicinskom kozmetikom koja se kupuje u apotekama i nije komedogena (ne stvara komedone).

Nakon 25. god života kod 12% žena i 3% muškaraca mogu i dalje postojati promene tipa akni. U tom slučajevima preporučuje se dermatološko lečenje nakon pregleda