ZAŠTO JE DEPRESIJA OPASNA?

Zašto je ljudima teško da potraže pomoć?

Foto: Pixabay

Depresiju karakteriše patološko depresivno raspoloženje, gubitak interesovanja, smanjena energija, osećaj krivice, bespomoćnost, nisko samopoštovanje, poremećaj sna (nesanica ili preterano spavanje) i apetita (uglavnom smanjen, a može i povećan), loša koncentracija, crne misli.

UZROCI DEPRESIJE:

Genetski faktori, način odrastanja, odnos sa roditeljima, stresne situacije tokom detinjstva, osobine ličnosti i kasniji životni događaji mogu dovesti do depresivnog poremećaja.

Često dominiraju misli poput: ,,Nikad mi neće biti bolje”, ,,Ništa mi ne ide”…

Foto: Pixabay
Ako se ne leči  može da dobije hroničan tok i da u velikoj meri ugrozi mnoge aspekte svakodnevice obolelog i njegovih bližnjih.
Depresija je ozbiljno stanje. Ona pogađa jednu u pet žena i jednog od deset muškaraca tokom života.  Ona utiče na misli, emocije, ponašanje…
Takođe, ne postoji nijedan deo života koji ne trpi posledice ako je depresija prisutna, brak, roditeljstvo, karijera, prijateljstvo, finansije.

KAKO JE PREPOZNATI?
Prema ponašanju. Često je depresivna osoba zapravo povučena, sklona alkoholu ili drogama, izostaje sa fakulteta, iz škole, sve joj je naporno i uglavnom joj sve loše ide.
Ovo je tema brojnih istraživanja, emisija u medijima, ali i svakodnevnih razgovora među ljudima širom sveta.