KAKO BI ABORTUS MOGAO DA UTIČE NA MENE?

Sociološkinja Jelena Riznić(25) govorila je na temu kakvo znanje žene imaju o sopstvenom telu. Takođe, kod većine, strah od trudnoće i porođaja duboko je ukorenjen. Deo priče potiče od bojazni zbog urađenog ili planiranog abortusa. Da li žene mogu da ostanu u drugom stanju nakon abortusa?

Foto: Printscreen Instagram

-Ovo je jedan od mitova koje protivnici prava na abortus koriste kao ,,argumente” iako medicinska praksa pokazuje da, iako je reč o medicinskoj intervenciji, ukoliko je abortus urađen u adekvatnim okolnostima, to ne bi trebalo da bude prepreka za to da žena kasnije postane majka ukoliko to poželi. Češće žene iznesu neželjenu trudnoću zbog pritiska okoline ili zato što nemaju novca za abortus-kaže Jelena.

PREKID TRUDNOĆE RAZLIČITIM METODAMA

– Žene su oduvek imale znanja o sopstvenom telu, trudnoći, porođaju, ali i prekidu trudnoće različitim metodama – abortivnim biljkama, jačom masažom stomaka ili stavljanjem različitih predmeta u utrobu. Drugim rečima, abortusa će uvek biti, ali je ukidanje prava na abortus u stvari ukidanje pristupa bezbednom prekidu trudnoće. U bolničkim uslovima, sa komplikacijama se suočava oko 1% žena. U uslovima koji nisu adekvatni, ogroman broj žena trpi određene komplikacije od kojih neke i umiru- objašnjava Jelena.

Foto: Pixabay

Trudnoća je normalan, fiziološki proces. Sa psihofizičkom pripremom za porođaj trudnice započinju  od 24 do 26- te nedelje trudnoće uz saglasnost lekara. U protivnom, ako nije indikovano strogo mirovanje, trudnica se ne uključuje u fizički program.

,,AKO JE TELO ŽENE SAMO NJENO U KONTEKSTU TRUDNOĆE, ONDA JE SAMO NJENO I U SVIM DRUGIM KONTEKSTIMA”

-Žena je ta koja bi trebalo da iznese  trudnoću, a kada govorimo o trudnoći, govorimo o složenom psiho-fizićkom procesu u kom učestvuje celo telo žene. Nijedna žena ne sme da bude osuđena na neželjenu trudnoću, to je ropstvo. Svaka žena morati imati mogućnost da odabete šta će raditi sa svojim telom. Međutim, baš zato što je reč o tome – o činjenici da je pravo na abortus u stvari pravo da se slobodno kontroliše sopstveno telo, zato postoje i oni koji se tome protive jer to znači da nemaju pravo da vrše nasilje nad ženama. Ako je telo žene samo njeno u kontekstu trudnoće, onda je samo njeno i u svim drugim kontekstima- jasna je sociološkinja.

Foto: Printscreen Instagram

Inače, Jelena Riznić je mlada dama koja je završila osnovne i master studije sociologije na Filizofskom fakultetu. Ona naglašava koliko je  bitno da svaka žena ima kome da se obrati u teškim situacijama, zato postoje organizacije koje im pružaju podršku.

-Jedna od tih organizacija je Hrabre sestre koja periodično organizuje online sastanke i razgovore sa ženama koje imaju takvo iskustvo. Verujem da je uz adekvatnu podršku prijateljica i partnera moguće prevazići te barijere ukoliko one postoje- zaključuje Jelena.