Zašto treba jesti OVSENU KAŠU- evo kako da je napravite na najjednostavniji način

Zašto je ovsena kaša zdrava i kako da je napravite:

Foto: Pixabay

 

  1. Pomaže u kontroli telesne težine – beta glukan koji se nalazi u sastavu ovsene kaše smanjuje apetit, povećavajući hormon holecistokinin.
  2. Kontroliše krvni pritisak – ovsena kaša je ishrana bogata celim zrnom žita (ovas, pšenica,…), u izvesnoj meri ima efekat lekova protiv visokog krvnog pritiska.
  3. Umanjuje holesterol – 3g rastvorljivih dijetalnih vlakana dnevno, može smanjiti holesterol do 20%. Šolja ovsa ima 4g rastvorljivih dijetalnih vlakana.
  4. Štiti kožu – ako bi ste pogledali sastav nekih krema za telo ili lice, videli bi da u svom sastavu imaju ovas. Biljna vlakna u ovsu, prave film koji pomaže očuvanju vlažnosti kože, a ovsene mekinje skidaju mrtve ćelije kože (piling).
  5. Smanjuje rizik od dobijanja karcinoma debelog creva – svakih dodatih 10g biljnih vlakana u nečijoj ishrani, smanjuje rizik za 10% od dobijanja karcinoma debelog creva.
  6. Kontroliše šećer u krvi – već pomenuto obilje rastvorljivih biljnih vlakana u sastavu ovsa, omogućava polako oslabadjanje šećera u krvotok (nizak glikemijski indeks) i pruža duži osećaj sitosti.
  7. Sportske sposobnosti– visok nivo ugljenih hidrata i proteina, omogućava dobijanje zdrave energije koja je potrebna za ostvarenje boljih fizičkih sposobnosti.
  8. Povećava imunitet – beta glukan iz ovsa, pomaže neutrofilima (krvni elementi) da brže deluju na bakterijske infekcije.
  9. Potpomaže san – ovas sadrži melatonin i složene ugljene hidrate koji pomažu da što više triptofana uđe u moždane ćelije i tako dovedu do bržeg sna. Jedan od vitamina u sastavu ovsa je i B6, kofaktor u proizvodnji serotonina u mozgu.

Promoviše antioksidativno svojstvo – avenatramid je fenolni alkaloid koji je jedinstven za ovas. Ovaj antioksidant smanuje zapaljenje i pospešuje proizvodnju azot monoksida, koji sprečava oštećenje arterija.

Foto: Pixabay

Ovsena kaša je jednostavna za pripremu. Četiri kašike ovsenih pahuljica i oko 3 dcl vode zagrejati na ringli, pa kada smesa proključa, dobro promešati i ostaviti da odstoji 5 minuta kako bi pahuljice nabubrele od upijene vode. Ne treba kuvati duže od 5 minuta da ovsena kaša ne bi izgubila svoju hranljivu vrednost. Pošto je kaša neutralnog ukusa, idealna je za pravljenje kako slatkih tako i slanih jela. Po želji, ovsenoj kaši možete dodati: mleko (bilo koju vrstu), jogurt, kiselo mleko, kefir, orašasto, suvo i sveže voće, med, začine (cimet, anis, djumbir, muskatni oraščić), kakao i rogač u prahu. Ako volite slana jela, dodajte sir i zrnce soli.

 Još jednostavnije, četiri kašike ovsenih pahuljica potopite u mleko, jogurt, kiselo mleko ili kefir i ostavite preko noći u frižideru da nabubri. U zavisnosti od ukusa, dodaćete neke od već  pomenutih sastojaka.

Imate osnovu, a mašti dozvolite da ovsena kaša svakog dana bude drugačija.