Saznajte kako UVA, UVB i infracrveno zračenje utiču na vid i kožu- SPF faktor je od životne važnosti!

Mnoge  je iznenadila informacija da je već na početku maja indeks UV zračenja “ušao u narandžastu zonu”, što znači da je prilično visok, između šest i sedam, na skali od 11.
Foto: Pixabay

ZAŠTITNI FAKTOR JE TREBALO KORISTITI VEĆ OD FEBRUARA!

UVA, UVB i infracrveno zračenje najštetniji su za kožu, ali mogu da oštete i vid. Dragan Mihić navodi da je u Srbiji UV zračenje sedam meseci godišnje iznad normale: od aprila do oktobra. Iako se mnogi zaštite sete tek pred odlazak na plažu, dermatolozi upozoravaju da zaštitni faktor 50 plus treba koristiti na svim otvorenim delovima tela već od februara. U zonama jačeg zračenja, koje se rangiraju prema blizini Ekvatoru, koriste se i jače kreme sa zaštitnim faktorom – SPF 100 plus.

Pored zaštite od UVA i UVB kreme bi trebalo da sadrže i zaštitu od štetnog ultracrvenog zračenja (IR-A), koje predstavlja gotovo trećinu ukupnog sunčevog zračenja, dok UVA i UVB zračenje čini samo sedam odsto ukupnog sunčevog spektra. Ono je i četiri puta jače.

Foto: Pixabay

Dermatovenerolog dr Gorana Isailović rekla je da je neophodna zaštita od sunca čim UV indeks pređe pet. Jer, i na prolećnom Suncu mogu da nastanu opekotine, crvenilo, plikovi… Svako nekontrolisano izlaganje suncu može da izazove prolazna ili trajna oštećenja, i zato treba biti oprezan. Prve posledice preteranog izlaganja suncu su crvenilo i opekotine, ali one dugoročne mogu da budu mnogo opasnije, pa i fatalne.

Sunčevo zračenje negativno deluje i na čulo vida, posebno na rožnjaču. Oftalmolozi upozoravaju da prekomerno izlaganje UVB zracima uzrokuje zadebljanje konjunktive, koje može da izraste preko rožnjače, zakloni vid i izazove krivljenje slike. Kratkoročno izlaganje visokim dozama UVB zračenja dovodi i do fotokeratitisa, bolnog zapaljenja rožnjače, koje traje obično između 24 i 48 sati.

S druge strane prekomerno izlaganje UVA zracima utiče na pojavu katarakte i degeneraciju žute mrlje.

Savet je da se nose naočare za sunce sa 100 odsto UVA/UVB zaštitom, ili kontaktna sočiva, takođe, sa UV zaštitom.

NAJVEĆI UV indeks u Srbiji bude krajem juna meseca, i tada dostiže ekstremnu, ljubičastu zonu – kaže Dragan Mihić. – To praktično znači da se tada uopšte i sa zaštitom, a pogotovo bez zaštitne SPF kreme ne bi trebalo direktno izlagati sunčevim zracima.