OD ČEGA ZAVISI OBLIK I VELIČINA TRUDNIČKOG STOMAKA?

Kao što je svaka trudnoća drugačija, tako je i veličina stomaka individualna. Zasigurno ste primetili trudnice kojima se jedva nazire stomak. Buduće mame bi trebalo da bude ponosne na napredak bebe, ali da li bi onda trebalo da verujemo u stare priče ,,što veća trudnica to zdravija beba”?

Foto: Pixabay

Zaista nema potrebe da brinete. Postoji nekoliko stvari koje utiču na oblik i veličinu trudničkog stomaka:

Veći ili manji trudnički stomak u odnosu na period trudnoće

Od 20. nedelje, ginekolog će možda meriti visinu fundusa materice – udaljenost pubične kosti od vrha materice. Ovo merenje daje smernicu za procenu veličine, stope rasta i položaja bebe. Pravilo je da visina materice u centimetrima otprilike treba da bude jednaka broju nedelja koliko ste trudni.

VISINA

Ako ste visoke, to znači da imate dugačak abdomen. Posledica toga je da beba ima dosta mesta za rast. Vaša materica će se širiti na gore, a ne gurati ka spolja. To znači da trudnički stomak izgledati manje.

SPORT

Žene koje su se bavile nekim od sportova, sa zategnutom stomačnom muskulaturom, njima će  se stomak sporije povećavati i ostaće spolja manji. Razlog je što mišići ne popuštaju tako lako. Dok kada je u pitanju sledeća, druga, treća trudnoća, čak i kod sportskih tipova žena, stomak će pre biti primetan.

BEBA

Logično, veličina stomaka umnogome zavisi i od veličine bebe, a to je posledica i  genetike.  Ukoliko ste vaš partner i vi krupniji, verovatno će biti i vaša beba i obratno. Kolika će beba biti zavisi i od redosleda rađanja. Takođe, svaka naredna beba uglavnom je krupnija od svoje starije braće ili sestara.