POTROŠAČKA GROZNICA: 5 SITNICA NA KOJE BESPOTREBNO TROŠIMO NOVAC

Uprkos želji da uštedimo, odjednom nam je potrebno sve. Od šarene gumice za kosu, jer baš takvu nemamo, pa do organizatora za frižider. Na šta najviše trošimo novac, a da ni ne primetimo? Jer kada primetimo, obično bude kasno.

Foto: Pixabay

Često, gotovo nesvesno, kupujemo i trošimo novac na neke proizvode ili koristimo usluge, a da to ni ne ,,osetimo”. Potrošačku groznicu nekada pravdamo PMS-om, tugom zbog raskida, dosadom, ali je suština ista- nekontrolisano i neprimetno trošimo novac na sitnice.

  1. KAFA IZ KAFIĆA

Ako ste ljubitelj kafe kao i ja, reći ćete da ovo nikako nije bespotreban trošak. Ali ako izračunate koliko novca svakodnevno potrošite za ,,kafu za poneti”, i koliko je to na mesečnom nivou, kafa vam se neće piti. Naravno, to nije poruka ovog teksta, niti rešenje. Ponekad kupite kafu, ili jednostavno je skuvajte kod kuće.

2. LEKOVI ZA SVAKI SLUČAJ

Osim što građani sve više koriste lekove ,,na svoju ruku”, odnosno samostalno se leče, kupovina lekova samo u slučaju da se nešto desi je dodatni trošak. To naravno ne znači da ne bi trebalo da imati lek u slučaju da vas zaboli glava ili stomak, ali stvaranje kućnih zaliha je bespotrebno.

3. ČLANARINA U TERETANI I SKUPA OPREMA

S obzirom na to da na YouTube možete pronaći bezbroj videa, ne morate uplaćivati personalnog trenera. Naime, ako ste neko kome je to jedan od načina da izbaci negativnu energiju, onda vam predlažemo da povedete računa o cenama kada kupujete opremu za teretanu. 

4. SITNICE OKO KASE

Dok čekamo svoj red na kasi, iz dosade razgledamo i obično zapazimo proizvode koji ne deluju skupo, a možda nam zatrebaju. Verovatno zvuči poznato. Tako da u vašoj korpi za kupovinu, završi i labelo, upaljač, voda sa ukusom, jer i ako vam to nije neophodno sada, kupićete zbog niske cene. Pre nego što platite proizvod, zapitajte se da li vam je to zaista potrebno.

5. ODLAZAK U DROGERIJU

Da li moram da napomenem koliko puta sam čula rečenicu ,,otišla sam da kupim maskaru, ali sam se vratila sa rumenilom, puderom, dijetalnom kašom i novom četkicom za šminkanje”, a maskare se naravno niko nije ni setio. Ne znam koji je najbolji način suptilno skrenuti pažnju jednoj ženi da ne troši previše novca na ono što joj ne treba, jer u drogeriji joj sve i uvek treba. Pokušajte sa spiskom, na primer. Mada, efektnije je ako ponesete približno onoliko novca koliko vam treba za određeni proizvod, a da naravno karticu ostavite kod kuće.