ISPIJANJE KAFE- Navika ili pokretač?

Navike se stvaraju, i to ne same, već ih mi stvaramo. Mnogi imaju različite rituale ujutru, ali je kuvanje kafe često razlog da skočimo iz kreveta. Danas, žurba i posao učinili su svoje, zato je ispijanje kafe dobilo novi smisao. Šta vam zapadne za oko kada u prolazu rano ujutru sretnete sređenu damu koja u štiklama hoda ka svom poslu? Nosi kafu. Dobro, muškarci sigurno ne zapaze kafu. Ali tvrdimo da je kafa je postala sinonim za druženje, ,,ogovaranje”, razgovor na poslu, pauzu.

Foto: Pixabay

Tajna dobre kafe, nije samo u kafi. Već i u društvu. Pak, mnogi najviše cene one kafe koje ,,ispijaju” sami kako bi se pripremili za nove radne zadatke i ,,razbistrili” um.

Loša navika?

Neke studije navode da kafa  na ,,prazan” stomak dovodi do bržeg pražnjenja creva nego što je normalno. Takođe,  može se  povećati nivo hormona stresa kortizola, ili  kafa kod određenih ljudi može izazvati glavobolju, migrenu i visok krvni pritisak.

Međutim, verovatno ste se zapitali da li vam se pije kafa ili vam je to samo navika. Umereno konzumiranje kafe nakon doručka nije strašno, dok nutricionisti preporučuju da pijete maksimalno 2 kafe dnevno. Teško je razgraničiti da li je kafa potreba ili navika.

Neki kažu da je kafa dobar recept za smeh, druženja, ćaskanje sa prijateljima. Verovatno se i vama dešava da kada se desi nešto bitno i lepo, zovete ljude na kafu da im to ispričate. Kada imate važne goste, nudite prvo kafu zatim slatkiše. Kafa je uvod u neke lepe priče i trenutke, i ako ste ljubitelji iste nije strašno počastiti se jednom ili dve dnevno, samo naravno umereno i najbolje nakon doručka!

Određena istraživanja navode da je 21 dan dovoljan za stvaranje novih navika, drugi pak kažu da je potrebno malo više vremena.