DA LI POSTOJI DOZVOLJENA RAZLIKA U GODINAMA?

Razlika u godinama postaje tema onda kada u okruženju primetimo par gde je generacijski jaz izuzetno širok. Uglavnom smo kao društvo počeli da opravdamo vezu između mlađe žene i starijeg muškarca, dok kada je situacija obrnuta okruženje se još uvek navikava. Da li je zaista velika razlika u godinama nepremostiva prepreka među partnerima za skladan odnos i ljubav?

 

Foto: Pixabay

,,Nije normalno da budeš u vezi sa nekim ko može da ti bude otac!”- najčešća rečenica koja ćete čuti na temu parova između koji je preveliki generacijski jaz. Neko smatra da je pet godina razlike taman, a trideset godina nema potrebe ni komentarisati.

Da li se voditi razumom ili pratiti srce?

Pre nego što vam odgovorimo na pitanje, reći ćemo sledeće: NEMA PRAVILA!

Možete biti sa u braku/vezi sa nekim ko je dvadeset godina stariji od vas i lepo funkcionisati, ali je činjenica da takav par neminovno ima više izazova. Pre svega u smislu prilagođavanja i izazova na koje se nailazi tokom veze. Kada je jedan od partnera u dvadesetim godinama, a drugi je, recimo, već zagazio u četrdesete, naići ćete na takozvani period ,,sazrevanja”, i sasvim je logično da ćete drugačije razmišljati i možda čak imati i drugačije stavove od nekoga ko je stariji od vas.

Prvo, ne izbegavajte razgovor sa prijateljima i porodicom. Nekada će se desiti i da pored svih pokušaja ne uspete da približite svoje osećanja bližnjima. Parovi nemaju problem sami sa sobom, već sa okolinom. Ne dopustite da se kajete zbog odluka, to je vaš život i stoga vi odlučujete ko će vam biti partner.

Razumi drugu stranu

Potrudite se da se stavite u poziciju vašeg partnera, probajte da shvatite kako razmišlja, šta oseća, koji su mu strahovi. S obizirom na to da postoji razlika u godinama, moguće je na primer da će se jedna strana plašiti komentara porodice i prijatelja, a druga ne. Ne slušajte komentare poput ,, On ti se dopada sada jer lepo izgleda i ako je straiji, da li će ti se dopasti kada bude imao šezdeset godina, a ti četrdeset”. Biranje razuma, a ne srca,  ne mora uvek da bude dobra odluka po vas.

Odluku donesite na osnovu partnerovih osobina ličnosti, a ne godina. Ako je on emocionalno stabilana, zrela osoba, a ujedno ste i vi takvi, verovatno ćete sve poteškoće lakše rešiti. Osoba koja je impulsivna, emocionalno nestabilna, ne zna šta želi i koji su joj ciljevi, biće teža za saradnju nezavisno od godina, jer ćete teško pronaći zajednički jezik.