JO-JO EFEKAT: ZAŠTO SE KILOGRAMI VRAĆAJU NAKON (NE)USPEŠNE DIJETE?

Problem sa kojim se dosta ljudi suočilo nakon prestanka sa dijetom je povratak izgubljene kilaže ili takozvani jo-jo efekat. Mršavljenje postaje jedan začaran krug, a rezultati izostaju. Svi znamo da rigorozne dijete nisu karta do cilja, ali i dalje se povremeno odlučite za gladovanje kao način gubljanja kilaže.

Foto: Pixabay

Da biste normalno funkcionisali potrebno je da  svakodnevno unosite:

50% ugljenih hidrata

30% proteina

20% masti

Metabolička adaptacija

Razlog usporenog metabolizma je metabolička adaptacija. Takođe, uzrok tome su i dijete.  Jednostavno rečeno, brzina metabolizma će se  smanjiti kad izgubimo težinu smanjenim unosom hrane.

Navešćemo primer: broj kalorije za održavanje (ukupna dnevna potrošnja energije ) osobe A je 2.500kcal, ako ta osoba dnevno pojede 2.000 kcal (dakle u deficitu je 500kcal) i uspešno gubi telesnu masnoću narednih 4-6 nedelja na primer.
Tada se gubitak masti usporava sve više i nakon 8-9 nedelja osoba A još uvek  jede isti broj kalorija, ali smanjenja težine nema. Zapravo, osoba A greši misleći da je još uvek u deficitu kalorija, jer nije. Bila je, ali je došlo do metaboličke adaptacije i 2.000 kalorija više nije deficit.

Kako zaustaviti jo-jo efakt?

Ne bi trebalo da budete na dijeti, već da vam zdrav način ishrane postane stil života. Promenite sve one navike koje ne doprinose vašem cilju.

NE JEDITE MANJE VEĆ BOLJEako budete i dalje jeli burek, ali malo parče, to ne znači da se nećete gojiti. Proizvodi kao što su ovsene kaše prepune šećera, voće u neograničenim količinama, suvo voće, slatkiši, prerađeno meso, namazi… obično su preukusni jer sadrže  veliki broj kalorija zbog kojih se možete lako prejesti ali i ugojiti. Fizički se aktivirajte, spavajte,  izbegavajte previše sedenja tokom dana, šetajte kada god imate priliku.

Foto: Pixabay

Da li ste znali da proteini ubrzavaju metabolizam?

Dokazano je da visok unos proteina može delovati na ubrzavanje metabolizma i tako povećati broj kalorija koje se sagorevaju. Funkcija proteina je pravilno varenje i očuvanje imunološkog sistema. Najbolji izvori proteina su pileće belo meso, riba, pasulj, jaja, sojino mleko, banane, mahunarke, kukuruz sećerac…