Problem sa kojim se dosta ljudi suočilo nakon prestanka sa dijetom je povratak izgubljene kilaže ili takozvani jo-jo efekat. Mršavljenje postaje jedan začaran krug, a rezultati izostaju. Svi znamo da rigorozne dijete nisu karta do cilja, ali i dalje se povremeno odlučite za gladovanje kao način gubljanja kilaže.
Da biste normalno funkcionisali potrebno je da svakodnevno unosite:
50% ugljenih hidrata
30% proteina
20% masti
Metabolička adaptacija
Razlog usporenog metabolizma je metabolička adaptacija. Takođe, uzrok tome su i dijete. Jednostavno rečeno, brzina metabolizma će se smanjiti kad izgubimo težinu smanjenim unosom hrane.
Navešćemo primer: broj kalorije za održavanje (ukupna dnevna potrošnja energije ) osobe A je 2.500kcal, ako ta osoba dnevno pojede 2.000 kcal (dakle u deficitu je 500kcal) i uspešno gubi telesnu masnoću narednih 4-6 nedelja na primer.
Tada se gubitak masti usporava sve više i nakon 8-9 nedelja osoba A još uvek jede isti broj kalorija, ali smanjenja težine nema. Zapravo, osoba A greši misleći da je još uvek u deficitu kalorija, jer nije. Bila je, ali je došlo do metaboličke adaptacije i 2.000 kalorija više nije deficit.
Kako zaustaviti jo-jo efakt?
Ne bi trebalo da budete na dijeti, već da vam zdrav način ishrane postane stil života. Promenite sve one navike koje ne doprinose vašem cilju.
NE JEDITE MANJE VEĆ BOLJE– ako budete i dalje jeli burek, ali malo parče, to ne znači da se nećete gojiti. Proizvodi kao što su ovsene kaše prepune šećera, voće u neograničenim količinama, suvo voće, slatkiši, prerađeno meso, namazi… obično su preukusni jer sadrže veliki broj kalorija zbog kojih se možete lako prejesti ali i ugojiti. Fizički se aktivirajte, spavajte, izbegavajte previše sedenja tokom dana, šetajte kada god imate priliku.
Da li ste znali da proteini ubrzavaju metabolizam?
Dokazano je da visok unos proteina može delovati na ubrzavanje metabolizma i tako povećati broj kalorija koje se sagorevaju. Funkcija proteina je pravilno varenje i očuvanje imunološkog sistema. Najbolji izvori proteina su pileće belo meso, riba, pasulj, jaja, sojino mleko, banane, mahunarke, kukuruz sećerac…