PET NAJGORIH DIJETA KOJE VAM SIGURNO NEĆE POMOĆI

Mučite se, gladujete, a nakon obustavljanja strogog režima ishrane  svi kilogramu se vraćaju.  Na ovaj način ne činite uslugu svom organizmu jer ga samo opterećujete. Svesni smo da nije lako posvetiti dan spremanju hrane, pored svih drugih obaveza. Lično često čujem od nutricionista i drugih lekara specijalista živ si čovek, pogrešiš i kada si na dijeti. Šta ako stalno grešimo i to pribegavnju rigoroznim programima koje je teško ispratiti.

Foto: Pixabay

Čišćenje sokom

Ovaj način ishrane podrazumeva konzumiranju zdravih smutija koje možete sami napraviti. Što znači, izbacujete čvrstu hranu, a pravite sok od voća i povraća. Deluje zdravo, ali stručnjaci smatraju  da je to izuzetno opasno i nije dobro za ljudsko telo. Telo lišavate čvrste hrane što doprinosi mršavljenju, ali narušava zdravlje.

Jedan obilan orbok

Ova dijeta podrazumeva jedan obilan obrok, a onda minimalan unos hrane tokom ostatka dana. Ovakav način ishrane može  izazvati nesveticu, promenu raspoloženja, manje koncetracije i probleme sa spavanjem.

Grejpfrut dijeta

Poznata i kao ,,Holivud dijeta” izuzetno je popularna poslednjih godina. Postoji nekoliko verzija pomenute dijete, ali je ključno konzumiranje grejpfruta uz svaki obrok. Dodavanje grejepfruta  ishrani je korisno za zdravlje – odličan je  izvor vitamina A i C, sadrži flavonoide i  antioksidant likopen. Ali nakon povratka na ,,normalnu” ishranu organizam će tražiti sve ono što mu je bilo uskraćeno.

Dijeta ,,san”

Možda možete da naslutite o čemu je reč. Izgubićete 7 kilograma za 10 dana. Ne nećete i ne bi ni bilo zdravo. Kažu jedite manje i to niskokaloričnu hranu. Pri unošenju premale količne hrane ili često bez kozumiranja ičega, nećete smršati jer vaše telo nije unelo energiju koja bi ga pokrenula. Što znači, sami sebi usporavate metabolizam.

Keto dijeta

U.S. News and World Report pravi godišnju rang listu najpopularnijih dijeta. Na listi za 2020. kao najveći gubitnik našla se keto dijeta. Iz jelovnika su izbačene  osnovne namirnice poput  hleba, testenina, krompira ili pirinač. Podrazumeva se da su isključeni slatkiši i grickalice. Keto dijeta se zasniva na kozumiranju  zdravih masti i proteina – druge dve glavne grupe hrane pored ugljenih hidrata. Telo s se oslanja na prethodno nataloženu masnoću u  organizmu da bi dobilo energiju, što se naziva „ketoza“, koja se inače dešava tokom posta ili gladovanjaVerovatno ćete izgubiti na težini, ali se i izlažete potencijlanom riziku takozvanom ,,keto gripu”. On se desi najčešće dva, tri ili četiri dana nakon početka  i rezultat je tranzicije tela u proces ketoze.