BRAK BEZ SEKSUALNIH ODNOSA- DA LI JE VREME DA SE ZABRINETE?

Seksualni život usko  govori o celokupnom bračnom odnosu. Nedostatak seksualnih odnosa u braku često je rezultat mnogobrojnih obaveza sa kojima se partneri susreću svakodnevno. Obično je ovakav nedostatak opasan signal prema psiholozima, da se ,,ispod tepiha”  nagomilalo mnogo problema. Naravno, postoje parovi  koji nisu nezadovoljna nedostatkom intime mada, bićete u saglasnosti da takve ljude ne srećemo često. Nedostatak  intime između supružnika vremenom rezultira nepoverenjem kao i  dodatnom smanjenju bliskosti i povezanosti.

Zašto se partneri udaljavaju?

Rutina i svakodnevne obaveze ,,jedu” intimni život. Kada je brak loš nastavak već poljuljane prethodne veze, put do jedinstva i spokoja neće biti lak. Neki drugi brakovi „trpe“ teret stvarnosti, obaveza i  brige oko dece, poslovnih zahteva, čime se logično smanjuje prostor i vreme za posvećenost partneru. Nekada bračni odnos ruše i  drugi stresovi: neslaganje poridica, otkaz, bolest, često kod nekih partnera  i dolazak bebe, zato spavanje u odvojenim sobama izgleda kao idelano rešenje.

Ako koristite neki od navedenih izgovora, da vreme je da se zabrinete!

Nedostatak seksualnih odnosa razvija ogorčenost

Kada su potrebe za fizičkom intimnošću uskraćene, vremenom se stvara ogorčenost, a to vodi   narušavanju kvaliteta odnosa. Takođe, kada osećamo da partner nije zainteresovan za fizičku intimnost razvija se osećaj odbačenosti, neprivlačnosti i nedostatak samopouzdanja.

Da li ostati u ovakvom odnosu?

Odgovor na ovo pitanje znate samo vi. Ne žmurite na jedno oko, pogotovo ako je istina tako očigledna. U pojedinim društvima i tradicionalnim porodicama, seks je  i dalje tabu tema. Kada vas život pritisne sa svih strana, verujemo da su intimni odnosi poslednji čega se partneri sete. Nezadovoljstvo na poslu, strahovi, izostanak podrške korak po korak umrtvljuje. Zbog toga često prtneri ne pomišljaju na seks.

Vreme je za promenu!

Razgovor je prvi kork ka rešavanju problema. Nema pravila i ako je tema osetljiva, samo budite iskreni i izrazite misli i osećanja. Prvi naredni slobodan vikend, iskoristite samo za vas dvoje. Noćenje van grada, bez dece i  razmišljanja o obavezama, sigurno će doprineti uspešnijem i kvalitetnijem odnosu.