U TRENDU SU SVE NEOBIČNIJA DEČIJA IMENA: Evo koja su u Srbiji sve popularnija!

Ime koje dobijemo odmah po rođenju nas obeležava za ceo život. Još stari Latini su govorili da je ime “čovekova sudbina”, a u današnje vreme neretko roditelji žele da njihova deca nose ime koje je jedinstveno i drugačije, a i da ima neku simboliku.

Foto:Printscreen

Za mnoge roditelje davanje imena detetu  je prvi zahtevan posao. Mnoge mame i tate brinu o dugoročnom uticaju imena na sudbinu deteta  i smatraju da treba osigurati najbolje ime koje će dete nositi na putu do životnog uspeha.

Trendovi o tome kako roditelji biraju imena za svoju decu proizvod su naše kulture u razvoju i  menjaju se u zavisnosti od vremena i epohe.

Istraživanja pokazuju da današnja rastuća popularnost jedinstvenih imena za bebe odražava prelazak s kolektivizma na individualističko društvo i pruža važne kontekstualne naznake o željama roditelja da njihova deca budu posebna i jedinstvena.

Globalno, čini se, roditelji sve više cene jedinstvena i imena puna simbolike kako bi pomogli deci da se istaknu, umesto da se uklope.

Ovaj trend prate i roditelji u Srbiji, pa su tako poslednjih godina sve češće sreću neobična imena devojčica i dečaka.

U poslednje vreme se dečacima u Srbiji sve češće daju imena kao što su: Elvis, Leon, Leonardo, Emran, Manuel, Sebastijan, Elmedin, Egzon, Edison, a popularna su i kratka Jan, Vid, Leo, Teo, Noa.

Što se tiče devojčica, najpopularnija neuobičajena imena su Lara, Lea, Selena, Nika, Nora, Afrodita, Dea, Ela, Teona, Zoja i Daša.

Za nekoliko godina neće biti neobično ni kada pred vas stanu devojčice koje nose imena Nikita, Antonina, Miluška, Margarita, Maraklena, Dorotea, Miona, Larisa, Iskra, Zoi, Lina, Zara, Medina, Tida, Vanda, Nikleta ili Monja.

ZENA.HYPETV.RS