Da li ste znali da je ovo ELIKSIR ženske lepote?

Arganovo ulje nazivaju zlatnim eliksirom lepote i sve češće je sastav beauty tretmana.Mnogi su tek nedavno saznali za blagodeti preparata na bazi argana koje su ga učinile neverovatno popularnim i sve zastupljenijim na tržištu , ipak, njegova primena datira više od 2500 godina unazad i ima vrlo bogatu istoriju u svojoj primeni!

U zavisnosti od tehnike ceđenja arganovog ulja, razlikuju se dve vrste – iz pečenih semenki se dobija jestivo, vrlo važno za ishranu u Maroku, dok se iz nepečenih dobija hladno ceđeno ulje adekvatno za primenu u kozmetičke svrhe. Zahvaljujući svojoj boji nalik ćilibaru, bogatstva korisnim nutrijentima, ali i zbog zahtevnog i dugotrajnog procesa kojim se ulje dobija poznato je i pod imenom „tečno zlato“. 


POREKLO
Arganovo ulje dolazi iz oraha arganovog drveta koji raste samo na jugozapadu Maroka.Otporan je na oštre klimatske uslove pa dobro podnosi sušu i visoke temperature.Žene koje žive u ovim predelima ulje prave ručno,od lomljenja oraha između dva kamena, do vađenja i gnječenja sirovog jezgra koje može trajati i nekoliko sati.Za litar arganovog ulja potrebno je oko 100 kg svežih plodova argana.Zato je kozmetika sa arganovim uljem skuplja od drugih proizvoda.

https://www.instagram.com/p/B0jR_35njmA/


BENEFITI ARGANOVOG ULJA
Arganovo ulje pored svojih esencijalnih masnih kiselina kao što su oleanska i linoleinska, obiluje vitaminima, posebno vitaminom E koji se uspešno bavi protiv slobodnih radikala.Visok nivo esencijalnih masnih kiselina arganovom ulju daje moć hidratacije kože, a pri tome koža slobodno diše.Argan pospešuje mikrocirkulaciju i omogućava maksimalnu prehranu ćelija kože. Kao gotovo savršeno kozmetičko sredstvo koristi se za negu kose, noktiju, lica i tela.

https://www.instagram.com/p/CYeJiZzsVor/?utm_source=ig_web_copy_link


UPOTREBA
Ovo ulje možete koristiti kao dodatak ishrani i za poboljsanje opšteg zdravstvenog stanja, jer deluje protivupalno,snižava povišen holesterol, poboljšava cirkulaciju i jača imunitet.Koriste ga kao začin za razna jela i salate, ali bez prethodne termičke obrade kako bi sačuvalo svoja lekovita dejstva.
Marokanci koriste ovo ulje u mnogim segmentima života. Tradicionalno se koristi za:
-zaštita kože od teških klimatskih uslova jak vetra i sunce
-zarastanje ekcema
-prevencija strija tokom trudnoće
-masaža kod reumatoidnog aritrisa
-marokanske žene takođe koriste ulje za negu lica i kose

Arganovo ulje za lice se obično upotrebljava dva puta dnevno ujutru i uveče,tako što se nakon umivanja nanese na još uvek mokro lice jedna ili dve kapi i dobro razmaže.Ovo marokansko ulje koži nadoknađuje vlagu,umiruje upaljenu i iritiranu kožu,pomaže u lečenju akni,ekcema,smanjuje bore,zateže i regeneriše i podmlađuje kožu,što ga čini pogodnim i korisnim za sve tipove kože.

Za negu kose arganovo ulje se nanosi nakon pranja na vlažnu kosu.Kosi vraća mekoću,daje prirodan sjaj, revitalizuje oštećene krajeve i pospešuje rast kose.Ukoliko se dva puta nedeljno utrlja u koren kose i ostavi da deluje preko noći, oslobodiće kožu glave od peruti jer reguliše lučenje sebuma.

https://www.instagram.com/p/CWaSiJZst4u/?utm_source=ig_web_copy_link


Koristi se i za negu i hidrataciju tela nakon kupanja, utrljavajući u kožu i čineći je mekšom.Sprečava nastanak strija, a nakon duže upotrebe može otkloniti i ožiljke na koži.